Despair

Maczużnik

2 posty w tym temacie

Witam. Nie widziałam nic na temat tego ciekawego grzyba tutaj, poza tym nie wiem, czy w dobrym dziale zamieszczam (jeśli nie to wybaczcie :D ).

Maczużnik chiński to grzyb z rodziny buławinkowatych, spokrewniony z dobrze znanym, trującym sporyszem czy występującym w Polsce maczużnikiem bojowym. Podobnie jak wielu jego krewnych atakuje owady. Strzępki grzyba zabijają gąsienicę i wypełniają jej ciało, po czym w górę wyrasta długi, maczugowaty twór, zwany podkładką. To właśnie on dostarcza leku, za który niegdyś Chińczycy płacili cztery razy więcej srebra niż ważył.

Uważano, że wzmacnia organizm, poprawia funkcjonowanie płuc i nerek. Późniejsze badania wykazały, że działa na układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, jest przeciwutleniaczem, zapobiega starzeniu i może działać przeciwnowotworowo. Nic dziwnego, że produkty zawierające grzyb są obecnie sprzedawane drożej niż złoto.

Pierwsi właściwości maczużnika odkryli 1500 lat temu himalajscy pasterze bydła i owiec - zaobserwowali, że po zjedzeniu grzyba ich trzoda nabierała wigoru. Reszta świata usłyszała o starochińskim leku w roku 1993 - gdy podczas zawodów w Pekinie chińskie biegaczki pobiły rekordy na 10, 15 i 30 kilometrów. Wielu podejrzewało doping, ale trener wytłumaczył wysoką formę zawodniczek wysokogórskim treningiem i własnościami grzyba.

__________________________________________

http://wiedza.rolnicy.com/grzyby/grzyb-drozszy-od-zlota

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ciekawe. Sposób "przejmowania kontroli" przez maczużnika nad gąsienicą jest lekko przerażający :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz